Table top MODEL 2 DESIGNS

(Click Here to Return to 3P Long Term Care Design Page)

Click on images to enlarge

Similar to the first model, the lower level will be built off of the existing lower level of the La Ronge Health Centre.   The existing services in that area will be renovated to allow for the expansion of Nutrition and Food Services, cafeteria, Home Care Services (including wound care, podiatry, dietician), and Day Program.  A space has been allocated for Dialysis.

The community space includes a hair salon & open concept gathering area for future events.

model 2

 

 

Pictured Below: 

Main Entrance: The road past the existing health centre (reception area) leads to entrance of the new facility. The entrance is covered so people will be protected from the rain & snow.

Kitchen & Cafeteria:  To the right of the entrance is the new Kitchen for all the meals for long term care, hospital, and cafeteria.  

model 2

 

 

Pictured Below:

Home Care Services: To the left is Home Care Services, including wound care, podiatry and space for offices. 

 

 

Pictured Below:

Community Center:  As we move toward the cottages, we have the community centre.  Think of it as “down town”. There is a salon, family dining & recreation space.  In the main part of the community centre is a Tee pee which extends to the second floor.  The main floor of the Tee pee would be a healing room and the second floor would be a space to look at the sky/stars/northern lights. 

Day Care: There is a space where a day care could be included so the residents & children could spend time together.  

 

 

Pictured Below: 

Support Services: At the end of the building is the loading dock which has been changed a bit from the existing building. There is more room in the space for the additional supplies and equipment that will be required for the expansion.

Dialysis:  There is a space for a two room dialysis unit with comfortable chairs, TV’s & blankets so patients can relax.   

 

 

Pictured Below: 

Adult Day Program: The existing LTC wing would be renovated to expand the Adult Day Program. 

Therapies: Connected by a hallway is the new Therapies area (Physiotherapy, Occupational Therapies, Speech and Language Program & Autism) which would also be located in the existing LTC wing. 

 

 

In this design, there are four resident “cottages” on the lower level, each containing 14 resident rooms.  Each cottage will be self-contained and include a kitchen, dining room, recreation area, family space, quiet area/library, as well as a tub room, service rooms (linen/supplies) and a staff room.  Every resident room and many of the common areas will have large windows to ensure views to the outdoors.

Pictured Below: 

As you move down the hallway, you will see an area for staff.  The staff rooms are shared with the neighboring cottage to facilitate communication and team work.

The family room is meant to be a space where families can spend special quiet visiting time with their loved one.  There is a wall in the family room that rolls back to expand the space if there is a large family or a family function requires additional space.   

Balconies: There is a balcony at the end of each cottage. The balcony contains windows all the way around to allow for natural light to spread throughout the cottage. 

Library/Den: At the end of the cottage there is a small library/den that would have a fire place & windows to capture the natural light. 

Lounge Nook: There is a small lounge/nook at the end of the unit for a nice quiet place to spend alone or with family. 

 

 

Pictured Below: 

Resident Rooms/Service Area: The new design in the resident room area is similar to the design the in the existing LTC wing. Changes were made to how the clean linen room & tub room is laid out to enhance flow & allow for residents to move about the space. This layout allows for resident to be able to walk a loop to travel/walk without barriers/closed doors & provide a goal to walk toward (bright balcony area).  

Second Floor: The second floor includes two cottages, one which is 14 beds & one is 10 beds (which could be used for respite or other specialized care).  

Upper Floor:  The two resident cottage areas are the same on the second floor as they are on the first floor.  

model 2

 

 

Pictured Below: 

The team proposed the addition of an outdoor roof top garden & meditative walking path. 

model 2

 Continue Virtual Tour

(Click Here to Return to 3P Long Term Care Design Page)